Украйна въведе в експлоатация първата слънчева електроцентрала, построена в Чернобилската зона, разположена на практика точно срещу саркофага на четвъртия енергоблок, взривил се през 1986 година.

Най-голямата в историята на ядрената енергетика авария възникна в Чернобилската АЕЦ през нощта на 26 април 1986 година. От 30 километровата зона бяха евакуирани над 100 000 души, а в ликвидирането на последствията участваха над 600 000 души.

Слънчевата електроцентрала в Чернобил е с мощност 1 мегават и е съвместен проект на украинската компания Родина и германската Enerparc AG. Цената на проекта е около 1 милион евро. Централата включва 3,8 хиляди слънчеви панела, а получаваната електрическа енергия е достатъчна за около 2000 домакинства.

Това не е просто още една слънчева електроцентрала. Това е единствената електрическа централа, намираша се на 100 метра от взривилият се през 1986 година ядрен реактор. Символиката на проекта е впечатляваща“ – каза изпълнителният директор на проекта Solar Chernobyl LLC Евгейний Варягин.

Медиите отбелязаха, че за първи път от 2000 година след спирането на Чернобилската АЕЦ, на тази територия отново се произвежда електрическа енергия.