Американското правителство е направило поръчка за 13 милиона дози от ваксина, която е ефективна срещу маймунска шарка, предаде „Индипендънт“. Има съмнения, че вирусът вече е достигнал Ню Йорк.

На американска земя беше регистриран първият потвърден случай на рядката инфекция. САЩ са заплатили 119 милиона долара на датската компания Bavarian Nordic за нейната ваксина Jynneos, която е доказано ефективна както срещу едра шарка, така и срещу маймунска шарка.

Правителството на САЩ е заделило и допълнителни средства, ако се наложи поръчка на още дози. Маймунската шарка причинява у хората кожен обрив с пъпки и мехурчета, които след известно време се пукат. После върху тях се образуват струпеи, които рядко оставят трайни белези. Обривът изглежда различно в зависимост от фазата на болестта.

Въпреки че маймунската шарка е по-малко заразна от коронавируса COVID-19 и вече е налична ефективна ваксина, Световната здравна организация започна да провежда ежедневни спешни срещи за инфекцията, тъй като случаите продължават да се разпространяват по целия свят.

Смята се, че инфекциите, които в момента се регистрират във Великобритания, Испания, Португалия, САЩ и Канада, са от западноафриканския вариант, при който болестта протича по-леко, отколкото от централноафриканския щам.

Пак ли ще ни ваксинират? Проф. Александрова обясни как се лекува маймунската шарка

В Европа и Северна Америка се регистрират все повече случаи на маймунска шарка. Някои учени, които са наблюдавали множество огнища в Африка, заявиха, че са объркани от разпространението на необичайната болест на Запад, съобщи AP. Случаи на заболяване, свързано с вируса на едрата шарка, досега не са наблюдавани сред хора, които нямат връзки с Централна и Западна Африка.

Но през последната седмица, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, САЩ, Швеция и Канада съобщиха за инфекции, предимно при млади мъже, които преди това не са пътували до Африка. Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на маймунска шарка.

„Смаян съм от това. Всеки ден се събуждам и научавам за все повече заразени, във все повече страни“, каза Ойуеле Томори, вирусолог, бивш директор на Нигерийската академия на науките, и експерт в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация. „Това не е видът на разпространение, който сме наблюдавали в Западна Африка, така че може да се очаква нещо ново да се случи на Запад“, каза още той.