Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Kашоги заяви, че се надява процесът в Турция срещу обвиняемите за убийството саудитски служители да разкрие освен нови доказателства и местонахождението на тялото му, предаде Ройтерс в сряда.

През март истанбулските прокурори повдигнаха обвинения срещу 20 саудитски служители - включително бившия заместник-началник на разузнавателната служба на Саудитска Арабия Ахмед ал-Асири и бившия кралски съветник Сауд ал Кахтани, за извършване на умишлено убийство с "чудовищно умисъл".

В обвинителния акт, изготвен от главната прокуратура в Истанбул, се посочва, че подсъдимите са разделени на три звена: разузнаване, преговори и логистика.

Саудитският съд през декември осъди на смърт петима души, но обвиненията срещу Асири и Кахтани бяха отхвърлени.

Турция поиска сътрудничеството на Саудитска Арабия в провеждането на собствено разследване, включително помощ при намирането на останките на Хашоги.

Процесът ще бъде открит на 3 юли.

Припомняме, че през юни близък канадски сътрудник на убития саудитски журналист и дисидент Джамал Кашоги обяви, че е предупреден от полицията, че той също може да бъде мишена на удар.

Междувременно режимът на Саудитска Арабия продължава да отрича, че е съучастник в убийството на приятеля на Абдулазиз Кашоги, но осъди петима на смърт.

Турските власти твърдят, че 59-годишният Кашоги е бил удушен, а тялото му е нарязано на парчета от саудитска група от 15 човека в консулството на кралството в Истанбул.

Тленните му останки така и все още не са намерени.