Предстоящият изход на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до намаляване на стандартите в областта на опазването на околната среда и да направи привлекателна за "мръсните" отрасли. С такова предупреждение излезе специалният докладчик на ООН за правата на човека Баскут Тунджак, предаде БГНЕС.
"Брекзит носи риск от по-голямо замърсяване на околната среда и по този начин може да наруши правата на човека, което е в противоречие с международните задължения на Обединеното кралство", каза той в Женева на 36-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека. 

Припомняйки, че ЕС има някои от най-високите екологични стандарти в света, експертът изрази притеснение, че след развода те няма да бъдат спазвани във Великобритания. 

Британското правителство уверява специалния докладчик, че ще реши този проблем, но съмненията все пак остават. 

"Липсата на ясни гаранции е особено тревожна", посочи Тунчак. Според него, ако британското правителство не е в състояние да спазва изискванията на ЕС за мониторинг на качеството на въздуха и ограниченията по отношение на химикалите, страната може да се изправи пред риска да станат "рай за мръсни индустрия и в сметище за продукти, които не отговарят на нормативните изисквания Брюксел".

Експертът отбеляза, че хората, които трябва да дишат въздуха с високо ниво на замърсяване, се нуждаят от най-голяма защита. Той призова Лондон спешно да разработи и приложи мерки за намаляване на токсичните емисии и подобряване на качеството на въздуха.

БЛИЦ припомня, че и германският канцлер Ангела Меркел настоя за важна промяна, целяща да намали емисиите в атмосферата, но която може и да засегне продажбата на коли.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!