Любовта на покойната кралица Елизабет II към коргито вече се е превърнала в легенда, а породата е символ на британското кралско семейство вече 70 години. Въпреки това, както се оказа, тези сладки животни с "усмивка" далеч не са толкова безобидни домашни любимци. Уелските корги пемброк често са създавали проблеми в Бъкингамския дворец и други резиденции на монарха, пише Daily Mail.

Жертви на четириноги агресори

Кучетата на кралицата са нахапвали различни гости, персонал и пощальони. И Нейно Величество също. Веднъж лекарите трябваше да сложат три шева на лявата й ръка, след като тя стана жертва на един от любимците си. Това се случи през март 1991 г., когато кралицата се опита да прекрати битка между десет от нейните коргита. Джон Колинс, шофьорът на кралицата майка, трябваше да бъде ваксиниран срещу тетанус, след като и той се опита да се намеси.

 

цял екран
Опитвайки се да прекъсне битката на коргитата си, кралицата беше ухапана от животните Снимка: Getty

Сред жертвите беше дворцовият развъдчик Леонард Хъбард през 1954 г., който беше ухапан от първото корги на кралица Сюзън, докато влизаше в развъдника на Royal Lodge в Уиндзор. По-късно същата година едно от коргитата на кралицата майка ухапа дежурен полицай в Лондон. През 1989 г. кучето на кралицата майка, Рейнджър, водеше глутница коргита, които нападнаха и убиха любимото корги на Елизабет, Чипър.

В продължаваща поредица от инциденти през 2003 г. Фарос, десето поколение потомък на Сюзън, беше евтаназиран, след като беше наранен от английския бултериер Доти на принцеса Ан. Дъщерята на кралицата дойде в Сандрингам да посети майка си за Коледа и коргитата избягаха през входната врата. Доти се нахвърли върху Фарос, захапа задните му крака и счупи единия на три места, уточнява glasnews.bg.

В двора се опитаха да се борят с агресията на коргито. През 1968 г. кралският персонал е помолен да постави знак „Пазете се от кучета“ в Балморал, след като пощальон е ухапан от корги. 20 години по-късно, през февруари 1989 г., кралското семейство наема "животински психолог", който да опитоми кучетата, за да ги отучи да хапят и да успокои агресията.

Корги от кралската династия

Първото корги на кралицата идва през 1944 г., когато нейните родители й подаряват кученце пемброк корги, Сюзън, за рождения й ден. След това популярността на породата във Великобритания скочи с 56%.

 

цял екран
Породата Corgi се превърна в една от най-популярните във Великобритания Снимка: Getty

Сюзън стана основател на династията на кралските кучета на монарха. По време на 70-годишното си управление Елизабет II има повече от 30 коргита, много от които са преки потомци на Сюзън, която е толкова обичана, че дори придружава принцесата на медения й месец.

цял екран
Родословие на кралско корги Снимка: Екранна снимка/VVS

Последният потомък на Сюзън, Уилоу, почина през април 2018 г. и това беше истински удар за кралицата, сравним със загубата на член на семейството.

След смъртта на кралицата останаха четири кучета - корги Кенди и Муик, кръстоска между корги и дакели - или "дорги" - на име Санди, и Лиси, кокер шпаньол, когото тя кръсти на себе си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук