През 2018 година професорът от Великобритания Ед Хокинс е разработил, на пръв поглед, доста необичайна, но разбираема цветна схема, която отразява климатичните промени в Канада, САЩ и Англия, започвайки от 19 век. Въпросната идея след това стана доста популярна. 


Метеоролозите, които са много добре запознати с протичащите промени, започнаха да носят вратовръзки с дадената рисунка, за да обърнат вниманието на обществото на проблема с глобалното затопляне.   

През 2019 година ученият създаде сайт, в който може подробно да се разгледа как се е променяла температурата в страната му през периода 1850 - 2019 година.

Въз основа на базите от данни на различни метеорологични организации на сайта са събрани и анализирани информации за температурните промени на Земята.  

Как се покачва средната температура във всичките страни по света се вижда чрез цветовия преход от синьо до червено и кърваво червено.

Тъмните линии показват температурните значения, които са се оказали по-ниски от обичайните за последните 100 години, а тъмно червените - стойностите на температурата, които са били над нормата. 

Уникалността на климата във всяка страна няма влияние върху това, защото ръстът на температурата се наблюдава във всички региони по еднакъв начин.  
 

Например графиката за САЩ: 

Австралия:

Великобритания:

Русия:

Украина:

Китай:

Бразилия:

През 2017 година Хокинс създаде спирална анимация, в която са отразени климатичните промени на Земята. Рисунката доста скоро стана доста популярна, а изданието Washington Post определи диаграмата, като най-убедителната, отразяваща глобалните климатични промени.  

В новата инфографика, по думите на учения, няма отвличащи фактори, които обикновено присъстват в другите графики.

В нея в компресиран вид са представени дългосрочните тенденции за температурните промени на Земята. 

В профила си в Туитър ученият призовава всички да използват тези графики и да ги споделят с други, за да може колкото се може повече хора да бъдат запознати с проблемите на глобалното затопляне.  

Потребител бил толкова впечатлен от графиките на учения, че дори е боядисал колата си по аналогичен начин. Жена пък си направи рокля от картината.