Руската журналистка, която придоби световна известност, след като се появи в ефира на най-известната руска новинарска програма по време на живо предаване, за да протестира срещу войната в Украйна, получи работа в германска компания, предаде ДПА.

Марина Овсянникова е приела да работи като кореспондент на свободна практика за вестник „Велт“, съобщи днес в Берлин медийната група Аксел Шпрингер. Тя ще прави за вестника репортажи от Украйна и Русия, както и от други места, редовно ще се появява и в едноименния телевизионен канал, предаде БТА.

Миналия месец по време на главнатуа вечерна емисия новини 43-годишната журналистка, която по това време беше продуцент в Първи канал на руската държавна телевизия, издигна плакат в знак на протест срещу руската война в Украйна, на който пишеше: „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат“. Протестът й породи вълна от подкрепа по целия свят, но Кремъл осъди действията на Овсянникова, тя бе арестувана и глобена.

Шокираща версия: Руската журналистка Марина Овсянникова била британска шпионка

Улф Пошард, главният редактор на медийната група „Велт“ и говорител на управителния съвет на компанията "ВелтН24", каза, че новата работа Овсянникова ще помогне за нейната сигурност. „Чрез работата си за нас тя става по-видима“, каза Пошард пред ДПА.

Той отхвърли предположението, че „Велт“ се опитва да изпрати политически сигнал до президента Путин. „Ние се занимаваме с журналистика, а не с политика“, каза той. „Добрата, смела и неподкупна журналистика е заплаха за всеки автократ и диктатор. Тя е заплаха и за тези, които ограничават възможността за изразяване на мнение в отворени общества като нашето“, обясни Пошард.
 


Овсянникова публикува първия си материал в днешното онлайн издание на „Велт“. Той е озаглавен „Руснаците се страхуват“ и разказва за последиците от телевизионната й проява.

Въпреки че е приемана от много хора по света като герой, тя все още се сблъсква с враждебно отношение в роднината си. Руски съд вече ѝ наложи една глоба, предстои и втора, тъй като е обвинена и в "публични действия, които дискредитират мисията на въоръжените сили на Руската федерация".