Полицай простреля протестиращ в Хонконг. Случаят предизвиква тревога за ескалация на насилие в блокирания от протести град. Раненият е бил опериран и е в стабилно състояние. Полицаи стреляха общо пет пъти в хаотичен сблъсък с граждани.


Кадри показват млад мъж да пада на земята, след като е бил прострелян. Вижда се и кръв. "Ройтерс" обаче уточнява, че не може да се докаже автентичността на всички репортажи. Състоянието на 21-годишния мъж е стабилно. Името му не се съобщава. 

От полицията не са коментирали стрелбата. В по-ранно съобщение обаче се осъжда радикализирането на демонстрациите, което е довело до насилията. 

Опасенията са, че протестите срещу градските власти и намесата на Пекин в управлението на града могат да се радикализират. А това може да доведе до много жертви при насилствено потушаване на недоволството.

И днес протестиращите блокираха улици, спряха няколко влака и се барикадираха в търговски обекти. Те искат реална автономия на Хонконг и протестират без прекъсване 24-та поредна седмица.

В началото на месеца, студент в Хонконг, който получи контузия на главата, след като паднал при сблъсъци с полицията, почина, което предизвика нова вълна на недоволство от продемократичното движение и опасения от нови размирици.

Припомняме, че вече пет месеца продължават демонстрациите в контролирания от Китай град.

Протестите започнаха през юни заради законопроект, предвиждащ местната управа да предава на китайските власти жители на Хонконг, обвинени в правонарушения.