Кампанията срещу нищоправещите чиновници, подета от италианския министър на държавната администрация Ренато Брунета, зарази и Ватикана, който също реши да затегне дисциплината сред служителите си.
В офисите на Светия престол беше въведено използването на електронни карти за присъствието на служителите, съобщи вестник „Република“. С помощта на магнитните карти ще става ясно кога влизат и излизат от ватиканските служби не само чиновниците, а и църковните лица. От януари догодина пък ще бъдат въведени, по подобие на италианската бюрократична система, и методите за периодично оценяване на работата на служителите. Въз основа на тези оценки се определя и заплащането.
И ако системата за периодичното оценяване на работата на ватиканските служители среща положителни отзиви сред тях, то въвеждането на електронните карти предизвика неодобрение, най-вече у прелатите.
Според тях твърде строгият контрол, който предвижда на седмица по две задължителни връщания следобед, противоречи на проповедническата им дейност извън стените на Ватикана. Мнозина припомнят как през 1960 папа Йоан XXIII премахна задължението за духовниците да се отчитат за времето си във Ватикана, именно защото това е несъвместимо с духовната им мисия.
Новата електронна карта във Ватикана на практика ще замени всички видове карти, използвани от неговите граждани и служители - от тези за бензин до тези за влизането във Ватиканското радио.
Системата за периодична оценка на работата на ватиканските служители предвижда тя да се осъществява по 4 критерия - за всеотдайност, професионализъм, рентабилност и коректност.
В момента базовата месечна заплата за ватиканските служители варира между 1300 и 2300 евро. Към тях се прибавят различни добавки за стаж и др. / Pronto Sofia.