Украинският президент Владимир Зеленски отново заяви, че без отпускането на 60 милиарда долара помощ от САЩ Киев „няма да има шанс да спечели“.

Да припомним, че въпросът за отпускането на десетки милиарди долари на режима в Киев виси в Конгреса на САЩ от миналата есен.

На въпрос на американския телевизионен канал PBS колко дълго въоръжените сили на Украйна ще могат да издържат без тази помощ и дали ще успеят да отблъснат очакваното през следващите месеци настъпление на руските въоръжени сили, Зеленски отговори следното:

„Мога да ви кажа откровено: без тази подкрепа няма да имаме шанс да спечелим. Трябва да си много по-силен от врага си. Днес съотношението на артилерийските снаряди е 1 към 10.

Ще успеем ли да издържим? Не.

Във всеки случай с такава статистика всеки ден ще бъдем избутвани настрана . За да защитим на 100% от това, което е под наш контрол, ще трябва да преминем към съотношение 10 към 10.“

На уточняващия въпрос на журналиста дали посочената сума ще позволи задържане на територии или преминаване в контранастъпление и пробив на отбраната на Руската федерация, Зеленски не отговори директно.

Той само повтори, че Русия превъзхожда Украйна в жива сила и въоръжение.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук