Масирани ракетни удари по украинска територия и саботажна дейност по границата са опит на Русия да компенсира поредица от провали в битките в източната и южната част на страната ни.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение след резултатите от 83-ия ден от войната, предаде "Укринформ".

"83-ият ден от нашата защита започна с много сериозна комбинация от руски удари срещу Украйна. Ракетен огън в област Лвов, област Суми, област Чернигов. Въздушни удари в района на Луганск. Специфична саботажна дейност в граничните райони на Украйна, изреди Зеленски.

- Тези удари, както и много предишни, не променят фундаментално нищо. Освен това нашата противовъздушна отбрана и противодиверсионни мерки стават все по-силни.

- Днес разговарях с германския канцлер Олаф Шолц. На първо място, относно подкрепата за отбрана на Украйна, нашето сътрудничество на ниво ЕС. Той говори за сегашната ситуация на бойното поле и възможното развитие на тази ситуация.

- Интервю с президента на Франция Еманюел Макрон. Обсъдихме шестия пакет от санкции, който се подготвя в Европейския съюз. Преговорният процес с Русия и евакуацията на нашите герои от Азовстал. Мисията по евакуация продължава, наблюдава се от наши военни и разузнавачи, ангажирани са най-влиятелните международни посредници.

- Отделно и по същество говорихме с президента на Франция за стъпките ни за евроинтеграция и разглеждането на украинската молба за получаване на статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

- Продължавам да събирам най-голямата международна подкрепа за Украйна. Да подкрепяме страната си на всички нива и да оказваме натиск върху Русия на всички нива.

- Информационен натиск, както дипломатически, така и културен - това е, от което се нуждаем. За да може, както по време на Втората световна война, борбата за свобода да се основава, наред с други неща, върху силата на изкуството.

- Днес подписах укази за награждаване на нашите герои. 165 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна са удостоени с държавни награди, 13 от които посмъртно.

- Званието "Герой на Украйна" получиха трима военнослужещи от 24-та отделна механизирана бригада. На онези, които показаха изключителна смелост и ефективност в битките в Донбас.

Днес се сбогувах с първия президент на Украйна Леонид Макарович Кравчук. Церемонията се състоя в Киев. В Киев, който ще остане украински. Столицата на независима държава. От 1991 г. и завинаги", каза още Зеленски.

Президентът чрез видеовръзка говори и на откриването на кинофестивала в Кан.

 

Източник: news.bg