Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че Украйна ще поиска официално "ускорено присъединяване към НАТО", съобщи агенция Укринформ.

"Де факто ние вече сме си проправили път към НАТО. Де факто вече сме доказали, че спазваме стандартите на Алианса. Доверяваме се един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно.

Ето какво представлява един Алианс. Днес Украйна подава заявление за превръщането му в де-юре. Следвайки процедура, която съответства на значението ни за защита на цялата ни общност. В ускорен порядък. Ние правим нашата определяща стъпка, като подписваме заявлението на Украйна за присъединяване към НАТО по бързата процедура", посочи той. 

Зеленски заяви, че е невъзможно да се водят преговори с Владимир Путин. "Украйна ще води диалог с друг руски държавен глава", уточни той,

БЛИЦ припомня, че по-рано през деня в Русия бяха подписани договорите за присъединяване на украински територии към Русия след референдуми, които бяха осъдени от света. 

В реч руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова за преговори с Киев, но добави, че статутът на анексираните територии не подлежи на договаряне.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук