Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви броя на загиналите защитници на страната. В среднощното изявление той се нарече "цел номер едно за врага". 

137 украински защитници бяха убити в боевете в първия ден на руската инвазия. Ранени са 316 бойци, се казва във видеообръщение на президента Зеленски.

"Русия нападна цялата територия на нашата държава. И днес нашите защитници направиха много. Те защитават цялата територия на Украйна и завземат отново тази, която врагът успя да окупира, както стана с летището Гостомел", каза Зеленски.

Той нарече действията на Русия подли и каза, че остава в Киев с хората.

"Семейството и децата ми също са в Украйна. Семейството ми не е предател. Според информацията, с която разполагам, врагът ме е определил като мишена номер едно. А семейството ми като мишена номер две. Те искат да унищожат Украйна политически, като унищожат главата на държавата. Имаме информация, че в Киев са влезли диверсионни сили на противника", добави държавният глава.

Зеленски отбеляза, че е провел десетки разговори с лидери на различни държави.

"Оставаме сами в защита на нашата държава. Кой е готов да се бие за нас? Не виждам такива. Кой е готов да гарантира присъединяването на Украйна към НАТО? Всички се страхуват", каза държавният глава.Зеленски подписа днес и указ за всеобща мобилизация, предадоха световните агенции.

 

Целта на мярката, която ще е в сила 90 дни във всички украински области, е противодействие на руската офанзива срещу Украйна, става ясно от текста на указа.

Мярката се отнася както за подлежащите на наборна военна служба, така и за резервистите.