Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е арестувала проруския политик Виктор Медведчук, който е най-близкият и влиятелен съюзник на Владимир Путин в Украйна. Освен това Медведчук е озвестен и като "кума на Птин", предадоха световните агенции.

По-рано президентът Володимир Зеленски публикува снимка на Медведчук, закопчан с белезници и облечен с камуфлажна униформа с пришито знаме на Украйна като апликация към нея.

Медведчук, който е лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот", се намираше под домашен арест от миналата година, след като властите го обвиниха в държавна измяна. Той обаче избяга няколко дни след началото на руското нашествие на 24 февруари.

"Можеш да бъдеш проруски политик и да работиш за държавата агресор от години. Може и да си се крил от правосъдието напоследък. Може дори да носиш украинска военна униформа за камуфлаж. Но дали това ще ти помогне да избегнеш наказание? В никакъв случай! Оковите те чакат и същото важи за предатели на Украйна като теб", заяви в онлайн публикация началникът на СБУ Иван Баканов.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи на Москва размяна на задържания от властите в Киев украински депутат и бизнесмен Виктор Медведчук, близък на Владимир Путин, с пленените в Русия украинци, предаде Франс прес.

"Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия", заяви Зеленски във видеообръщение в Telegram.

БЛИЦ припомня, че украинските власти съобщиха снощи за ареста на 67-годишния Медведчук, който избяга от домашен арест малко след началото на руското нахлуване в Украйна и се укриваше до вчера.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!