Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руският ракетен удар, разрушил телевизионна кула в Харков, е част от продължаващите усилия на Кремъл да сплаши населението на втория по големина град в Украйна, който през последните седмици е обект на все по-чести нападения, предаде Асошиейтед прес.

Целта на удара беше "да направи терора видим за целия град и да се опита да ограничи връзката и достъпа до информация на Харков", каза Зеленски в обръщението си от снощи.

Североизточната част на Харковска област е разположена на около 1000-километровата фронтова линия, където украинските и руските сили се сражават едни срещу други вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Фронтовата линия не се е променила особено в условията на война на изтощение, която се води основно с артилерия, безпилотни самолети и в окопите.

От края на март Русия засили натиска върху Харков, очевидно с цел да се възползва от недостига на украински системи за противовъздушна отбрана. Руските части нанасят удари по местната електропреносна мрежа и поразява жилищни блокове.

В понеделник руска ракета Х-59 порази високата 250 метра телевизионна кула, улучвайки я приблизително в средата, така че част от нея рухна и излъчването спря.

Вашингтонски мозъчен тръст заяви, че Русия може би планира сухопътна атака срещу Харков.

"Кремъл извършва координирана въздушна и информационна операция за унищожаване на град Харков, убеждаване на украинците да бягат, да принуди  милиони украинци да търсят убежище на други места в страната преди евентуална бъдеща руска настъпателна операция срещу града или друга част на Украйна", се казва в оценка на Института за изследване на войната.