Украинските войски си връщат Харковска област и сдържат отчаяните усилия на руските окупатори в Донбас. Украинският президент Володимир Зеленски заяви това във видеообръщение, посветено на Деня в памет на жертвите на геноцида на кримско-татарския народ, пише УНИАН.

"Територията на северните области на нашата държава вече е освободена. Връщаме си Харковска област. Защитниците и защитничките на нашата държава сдържат отчаяните усилия на окупаторите в Донбас", подчертава президентът, цитиран от украинското издание.

Въоръжените сили на Украйна, добавя президентът, в същото време отразяват атаките на руските войски и на юг.

Западни медии: Руснаците превзеха Мариупол, но щом Киев вкара в боя западната тежка артилерия...

"Ние защитаваме Запорожие, Николаев, Одеса. И ние помним всеки град и всяка общност, които все още се намират под окупация. Аз винаги подчертавам: във временна окупация. И разбира се, ние не забравяме Крим", каза Зеленски.

Той напомни, че окупационните войски вече са претърпели в Украйна такива поражения, каквито Русия не е виждала десетки години.

"Отровени от държавната пропаганда, повечето руснаци все още не разбират това. Не искат да видят, колко са големи загубите им - в различния смисъл на тази дума - като хора, като икономика, култура, бъдеще. Но животът ще ги накара да почувстват тези загуби", подчертава президентът Зеленски.