От края на октомври повече от 24 000 земетресения удариха югозападна Исландия, близо до столицата Рейкявик. С течение на времето броят им нараства, докато сеизмичният рояк достигна няколко хиляди трусове, които се случиха за една нощ.

През уикенда исландската метеорологична служба обяви, че има „значителна възможност“ вулканът да изригне, което накара 4000 жители на близкия град Гриндавик да се евакуират, тъй като тяхната общност буквално седи на върха на резервоар с магма, пише Futurism. 

Изследователите се опасяват, че разтопената скала може да се издигне на повърхността, което местните власти се опасяват, че може също да повреди близката геотермална електроцентрала.

Сега в социалните мрежи се появиха кадри, които показват как огромна пукнатина разцепва град Гриндавик на парчета: земята буквално се отваря и от нея излиза зловеща пара. Според местните власти появата на пукнатини вече е довела до известно разместване на сгради и пътища.

 

В момента ситуацията е невероятно опасна и малко учени могат да кажат със сигурност какво ще се случи след това. Например, според Матю Робъртс, директор услуги и изследвания в Метеорологичната служба, той и колегите му смятат, че изригването вече „буквално се носи във въздуха“.

В същото време Робъртс и колегите му отбелязват, че има голяма доза несигурност: все още не е известно дали ще се случи изригване и ако да, какви щети ще причини. Преди това учените считаха, че 15-километровата река от разтопена магма, издигаща се на около 800 метра под повърхността, буквално цъка като часовник. По-късно учените добавиха, че е вероятно изригване да се случи всеки ден.

Имайте предвид, че тази област се намира между Евразийската и Северноатлантическата тектонични плочи, което прави Исландия невероятно сеизмично активно място. Местното население вече е свикнало с подобна дейност и дори успешно изгражда туристически бизнес върху нея.

Учените обаче смятат, че масивно вулканично изригване може да хвърли страната в хаос, както се случи през 2010 г., когато вулканът Eyjafjallajökull изригна и прекъсна въздушния транспорт в Европа, като повече от 100 000 полета бяха отменени.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук