Ако някога сте се подлагали на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) знаете, че има стриктна политика при изследването. Забранено е да се носят метални предмети в машината. Това не е някакво произволно правило или древна традиция на радиографите, а необходима инструкция за безопасност, за да не бъдете убити от споменатия метал.

За съжаление, хората не разбират напълно посланието. През февруари тази година мъж беше убит, след като вкара пистолет в машина за ядрено-магнитен резонанс, а сега и жена мина по стъпките му.

Кратък доклад, публикуван от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), описва как пациентката влиза в стаята за ЯМР със скрит железен пистолет. Когато тестовете започнали, пистолетът се повлиял от магнита, изстрелвайки един куршум в областта на дясната част на дупето.

„Пациентката беше прегледана от лекар на мястото, който описа входните и изходните отвори като много малки и повърхностни, проникващи само в подкожната тъкан“, се казва в доклада и се добавя, че преди прегледа тя е преминала през стандартен процес на скрининг за магнитни обекти.

Машините за ЯМР работят, като създават мощни магнитни полета (и радиовълни), насочени към водородни ядра (протони) във водата. Тъй като протоните са подложени на магнитно поле (около хиляда пъти по-силно от магнит за хладилник), техните оси се подреждат.

„Това равномерно подравняване създава магнитен вектор, ориентиран по оста на скенера“, обяснява научният редактор Аби Бергер.

„Когато допълнителна енергия (под формата на радиовълна) се добави към магнитното поле, магнитният вектор се отклонява. Честотата на радиовълната, която кара водородните ядра да резонират, зависи от търсения елемент (водород в този случай) и силата на магнитното поле. Когато източникът на радиочестота е изключен, магнитният вектор се връща в своето състояние на покой и това предизвиква излъчване на сигнал (също и радиовълна). Именно този сигнал се използва за създаване на изображения,“ допълни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук