Жена, страдала от хронично заболяване, е претърпяла трансплантация на два бели дроба през есента на 2020 г. За жалост три дни след операцията състоянието на жената се влошило, развивайки симптоматика, сходна с тази при заразяване с новия коронавирус. В нейния случай се касаело за висока температура и затруднено дишане.


Преди да бъдат трансплантирани белите дробове от донора, загинал в пътен инцидент, били направени всички тестове по протокол, включително и за COVID-19, който в онзи момент излязъл отрицателен.

В плоследствие обаче се оказало, че резултатът е бил грешен и че белите дробове на донора всъщност са били заразени с вируса. През първите три дни пациентката се чувствала отлично, но след това състоянието ѝ внезапно се променило и тя изпаднала в септичен шок, в резултат на който издъхнала. Щом починала, на пациентката ѝ бил направен тест за COVID-19, който се оказал положителен.

Хирургът, който извършил трансплантацията, също се инфектирал с вируса, но го преодолял без проблеми, информира в-к "The Washingtong Post".

По никакъв начин нямаше да трансплантираме белите дробове на пациентката, ако резултатът бе излязъл положителен в първия случая, категоричен е Даниел Каул, директор на болницата в Мичиган, от където е инцидентът.

По мнението на здравни експерти това е първият регистриран случай на заразяване с COVID-19 вследствие на трансплантация, припомняйки, че в САЩ са извършени близо 40 000 трансплантации през 2020 г.