Полицията във Великобритания ще използва детектори за мобилни телефони, за да засича шофьори, които използват устройствата зад волана.

От полицията ще започнат да прилагат новата технология, която ще известява, когато шофьорите използват мобилни телефони, докато управляват моторни превозни средства.

Предупреждение с примигване ще известява шофьора да спре да използва мобилния си телефон.

Технологията няма да бъде прилагана с цел налагане на глоби, а по-скоро ще има за цел да образова шофьорите и да установява места, на които водачите използват най-често телефоните си.

Как ще работи новата технология?

Полицията в Бъркшир, Бъкингамшир и Оксфордшир е разработила технологията заедно с компанията Westcotec Ltd.

Системата, която не може да заснема видеокадри, първоначално бе изпробвана в Норфолк през миналата година.

Детекторът улавя 2G, 3G и 4G сигнали, след което примигва, за да предупреди хората, използващи мобилни телефони в колата за разговори, писане на съобщения или интернет.

Ако хората използват Bluetooth хендсфрий устройство, детекторът ще засече това и няма да последва предупреждение.

Технологията не може да различи дали шофьорът или пътникът в колата използва телефон, така че предупрежението ще бъде активирано, независимо от това кой използва мобилно устройство.

Според силите на реда, двата детектора, които струват по 6 000 паунда, ще бъдат поставяни на различни места, като впоследстие могат да бъдат добавени и други, информира BBC.

В момента водачите във Великобритания, заловени да употребяват мобилен телефон, докато шофират, се наказват с 200 паунда глоба и шест наказателни точки.

източник:profit.bg