Делфини се появиха в каналите на Венеция. Това стана докато градът е в поредния локдаун, докато Италия се бори с трета вълна от COVID-19. Животните са били в опасност, докато са преминавали през града, но са успели да си тръгнат живи и здрави, предаде dnes.bg.

Двойката раирани делфини, за които се смята, че са майка и дете, са забелязани за първи път около 6 часа сутринта от Марко Бузето, съсобственик на дренажната компания Ереди Бузето Джузепе, в канала Джудека - широк воден път, разделящ дългия остров Джудека от историческия център на Венеция. Той веднага съобщава на властите.

Един час по-късно делфините се появяват в устието на Канале Гранде, плувайки по емблематичния воден път към известната църква Салют, където екипът на Бузето, вече готов да започне работа, ги наблюдава още веднъж.

"Наистина беше прекрасна изненада - нещо уникално и специално, да ги видя и да си помисля колко близо са се доближили до Канале Гранде", казва Лука Фолин, който работи във фирмата и заснема видеото на делфините, което бързо се разпространява из интернет, пред CNN.

"Но те също така бяха в голяма опасност заради всички лодки, които се движеха напред-назад, които можеха да ги наранят с витлата си."
Групата се опитала да спре движението, докато чака пристигането на полицията.

Спасителната мисия

Междувременно властите молят за помощ експерти - екип от CERT или екип за спешно реагиране на китоподобните, от близкия университет в Падуа. Те настигнат делфините обратно в канала Джудека, между църквите Сан Джорджо Маджоре и Зител, величествени мраморни сгради, проектирани от Паладио, които се радват на забележителни гледки към басейна на Сан Марко и площада на Сан Марко.

"Трафикът беше интензивен и осъзнахме, че делфините са напълно дезориентирани, плувайки наоколо във всички посоки, най-вече защото се страхуват", обяснява Гуидо Пиетролуонго от групата.

"Делфините се ориентират предимно по звук, но тук и от двете страни на канала има стени, а наоколо преминават лодки. Властите казват, че делфините са останали там за два часа, плувайки наоколо."