Катастрофа между два тира на трансевропейската магистрала Е5 от Истанбул за Одрин в района на Бахчешехир блокира в сутрешните часове движението на автомобили в посока към Одрин, съобщиха от турската пътна полиция. Други седем тира са се блъснали при верижната катастрофа. Екипи разчистват пътя, с кранове, но имало много закъсали коли. Пожарни коли изтеглят катастрофиралите тирове от магистралата, за да се освободи движението.

Движението се отклонява към старата магистрала Д100. Необичайна за Истанбул сурова зима и обилен снеговалеж скова мегаполиса и причини хаос в трафика. Животът и движението в града буквално са парализирани. От снощи са станали 25 катастрофи заради поледица и затрупани със сняг пътища.

От пътната полиция постоянно предупреждават шофьорите колите им да бъдат със зимни гуми.

От снощи в Истанбул вали обилен сняг, който продължава и днес. Поради снеговалежа е отменено движението на градските кораби в Мраморно море от европейския към азиатския бряг. Босфорът е затворен за движение в двете посоки.

В мегаполиса на места снежната покривка достига до 30-40 см. Особено усложнена е обстановката в кварталите Авджълар, Бейликдюзю, Бахчешехир на европейския бряг на Истанбул, в крайградските селища Силиври, Чаталджа, където има бури.

Обилен сняг вали и на азиатския бряг на Истанбул, в кварталите Картал, Пендик. На Принцовите острови има снежна покривка от около 20 см.

В истанбулската голяма община е сформиран кризисен щаб. Персонал от седем хиляди души с хиляда 345 машини от снощи насам се борят с тежката зима. Около 50 хиляди тона луга и сол са били разпръснати по трасетата на автобусите Метробус, които свързват европейската част с азиатската през първия мост над Босфора, който бе прекръстен на "Героите на 15 юли".

В Истанбулската голяма община е осигурено 24 часово дежурство за приемане на сигнали. Изпратени са били цистерни с мазут и пакети със сухя храна за закъсали коли и пътници в района на Махмутбей, където бушува буря.

В населения компактно с изселници от България квартал Авджълар общината е мобилизирала всичката налична техника за борба със зимата.

Движението на метрото бе осигурено през цялата нощ. Движението по тунела Мармарай по дъното на Босфора бе удължено до 1 часа след полунощ.

741 бездомници са били настанени на топло в спортния комплекс в квартал Зейтинбурну.Източник: bTV