Един различен поглед към студа. Температури като -20 градуса са ежедневие за много държави по света. Рекордьор в дисциплината „Най-ниската измерена температура на света” е Антарктида  на 8 декември 2013 г., когато са измерени -91,2°С.
Сред държавите с най-голямо количество снеговалеж са Русия, Финландия, Норвегия, САЩ и Япония. Там температура от - 20 градуса, от каквато се плашим тук в България, е ежедневие.

На повече от минус - 20 живее и Пламен Димов, който е музикант и учител по музика във финландския град Китее.

„От 30 години живея във Финландия. Тази зима, преди два дни беше - 42 градуса, задръствания няма, неизчистени пътища няма”, разказва Пламен Димов.

За него зимата във Финландия е по-скоро приказен рай, отколкото „снежен ад”, както сме свикнали да я наричаме в България.

„Сега в момента, когато ви говоря, навън е -25, грее слънце, животът си върви, колите си вървят, няма паника, това е абсолютно очаквана и любима зима в тези параметри -25,-30 във Финландия- Студът във Финландия импулсира хората да излизат навън. Понеже съм учител, в училището, където преподавам, всяко междучасие децата трябва да са навън и границата ни е - 25”, разказва Пламен.

Още си спомня първата си зима във Финландия.

„Най-ниската , на която съм бил беше 86-та година. Отвънк беше – 44 градуса. Трябваше да изляза да взема нещо, отидох и като хванах бравата, пръстите ми залепнаха за бравата”, спомня си той.

И последната зима в България:

„Преди 20 години. Спомням си , че беше много трудно пътуване по магистралата от Пловдив към София, имаше много сняг, и карахме с една „Лада” с такси, с не много хубави гуми, с двама финландци. Те ми казаха: „Пламене, това е самоубийство””, спомня си той.

И за Пламен, един от най-сигурните начини да се стоплим в студените дни са алкохолните напитки. Ако за руснаците това е водката, то във Финландия е „понтика”.

„Аз си мислех, че идвам от страна, където най-много се пие, но финландците никой не може да ги бие”.

Източник: Нова телевизия