Днес, 9 юни 2018 г., за 40-та поредна година, в малкото градче Ню Лексингтън в сърцето на щата Охайо, се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от XIX век Джанюариъс Алойшиъс Макгахан (Januarius Aloysius MacGahan), съобщава eurochicago.com. 

Джанюариъс Макгахан

Той е известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ непосредствено след Априлското въстание (1876) и по време на Руско-турската война (1877-1878).

Обявата за първия фестивал в памет на Макгахан през 1978 г. Източник: New Lexington Public Library

Тази година събитието в Ню Лексингтън е юбилейно и на него се стекоха българи от Охайо, Илинойс, Западна Вирджиния, Федерален окръг Колумбия, Джорджия и други американски щати.

Специално от Вашингтон пристигна и българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, а от Чикаго – българският генерален консул Иван Анчев, заедно с група родолюбиви сънародници, които помогнаха за организирането на фестивала. 

Специално за фестивала дойде и доц. Александър Петров от Калъмбъс, преподавател в Университета на щата Охайо.

„Светът научава за зверствата в Батак първо от американския журналист Джанюариъс Макгахан. Кореспонденциите му в лондонския “Дейли мейл”, наречени “Писма от Ада”, за мен са най-доброто доказателство за силата на журналистиката. За истината, за правилните думи, дори да описваш нещо толкова ужасно като детски трупове… – написа вчера Ваня Крамер, която пристигна от Чикаго за фестивала.

Събитието започна с церемония пред гроба на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, където се подреди почетна стража.

Отец Владимир от българската църква в Акрон произнесе кратка реч пред гроба на Макгахан и отслужи панихида.

По-късно пред статуята на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, създадена от проф. Любомир Далчев, прозвучаха последователно българският и американският национални химни, и бяха поднесени венци и цветя.

Българският посланик Тихомир Стойчев привества всички дошли на фестивала, пред паметника на Джанюариъс Макгахан в града. Той разказа накратко за ролята на Макгахан, наречен Освободител на България, и на Юджин Скайлър за осветляване на трагичните жертви на Априлското въстание. Макгахан е много тясно свързан с България, подчерта г-н Стойчев.

След това българският посланик обяви, че Джанюариъс Макгахан е отличен посмъртно с най-високото отличие на Министерството на външните работи – “Златна лаврова клонка”, за неговата подкрепа за Освобождението на България.

Решението на МВнР за удостояване на Макгахан с високото отличие беше прочетено от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев. Г-н Анчев прочете по-късно и поздравителен адрес от името на премиера Бойко Борисов.

„Златната лаврова клонка“ на Макгахан бе връчена на Фредерик, негов праправнук, който живее в Калъмбъс, Охайо. Фредерик Макгахан каза, че за него е голяма чест да приеме наградата на Джанюариъс Макгахан, който може да служи за пример. Както и, че се радва да види всички, които с присъствието си показват уважение към именития му предшественик.

Фредерик Макгахан получава наградата на своя прапрадядо.

Със „Златна лаврова клонка“ на Министерството на външните работи на Р. България бе отличен посмъртно и Юджийн Скайлър.

Със същото отличие, „Златна лаврова клонка“, бяха удостоени и Барбара Мууни и Карма Джийн Рауш, които в продължение на 40 години организират фестивала в чест на Макгахан в Ню Лексингтън. Без решимостта на тези две всеотдайни жени такова събитие в Ню Лексингтън едва ли щеше да има.

Барбара Мууни и Карма Джийн Рауш от Фондацията на Макгахан са движещите сили на ежегодния фестивал. Посланик Стойчев изказа на г-жа Рауш и г-жа Мууни дълбока благодарност от името на българския народ.

Посланик Стойчев връчва отличието на Барбара Мууни


Карма Джийн Рауш, Тихомир Стойчев, Барбара Мууни, Фредерик Макгахан и Иван Анчев пред паметника на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън

Барбана Мууни и Карма Джийн Рауш бяха видимо развълнувани. Ето какво казаха те след награждаването им: 

Фестивалът продължи с официален обед и лекция на доц. Александър Петров от Университета на щата Охайо, за мястото и ролята на Джанюариъс Макгахан в българската история.