Принцеса Даяна е провъзгласена за най-красивата кралска личност на всички времена според формулата Golden Ratio (Златно сечение или т. н. божествена прпорция) на древна Гърция, предават световните осведомителни агенции.

Покойната принцеса, загинала през 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж, е получила най-висок резултат в анализ на хирурга от „Харли Стрийт“ д-р Джулиан де Силва на Golden Ratio, който определя физическото съвършенство чрез сравняване на характеристики с техника на картографиране на лицето.

Той каза за „Дейли Мейл“: „Даяна, херцогиня Меган и Кейт, херцогиня Катрин, са много красиви жени. Но когато са оценени по златното съотношение за физическото съвършенство на древните гърци, принцеса Даяна излиза на върха.

Тя е с няколко пункта по-напред от Меган и Кейт и е точно преди невероятно привлекателната кралица на Йордания - Рания, получавайки титлата най-красива кралска личност на всички времена."

Златното сечение залага на симетрията, за да определи красотата, и по неговите измервания, „дължината на ухото трябва да е равна на дължината на носа, а широчината на окото трябва да е равна на разстоянието между очите“.

Д-р Де Силва добави: "Принцеса Даяна е победителка с много малка разлика - с по-малко от 1% между нейния резултат и този на кралица Рания от Йордания като втора и принцеса Грейс, чието трето място е много близко до второто.

Даяна постига висока оценка за формата на лицето си, широчината на носа, областта на клепачите, челото и веждите – като при всички е получила най-добрите резултати.

Най-ниските й резултати са за брадичката и устните. „Устните й са малко тънки и недобре изразени, а брадичката е по-малко класическа от тази на някои от другите жени'', допълва специалистът.

Ето и петте „най-красиви“ кралски личности жени – с любезното съдействие на Центъра за модерна козметика и пластична лицева хирургия.

1. Принцеса Даяна - 89,05 на сто
2. Кралицата на Йордания, Рания - 88,9 на сто
3. Грейс Кели, принцесата на Монако - 88,8 на сто
4. Херцогинята на Съсекс, Меган Маркъл - 87,4 на сто
5. Херцогинята на Кеймбридж, Кейт - 86,8 на сто.