Испанските военни, участващи в дезинфекцията на старческите домове, намират възрастни хора, умрели от коронавирус в своите легла, съобщи министърът на отбраната на страната Маргарита Роблес, цитирана от световните агенции и "Фокус".


„В някои резиденции военните са видели старци, хора в напреднала възраст, абсолютно изоставени и дори умрели в техните легла. В този план ще бъдем абсолютно безпощадни и непреклонни. Тези, които не изпълняват задълженията си, ще отговарят пред закона“, заяви Роблес в интервю пред Telecinco.

В същото време тя отбеляза, че в повечето старчески домове ситуацията е нормална.

Агенция Europa Press, позовавайки се на източници в Министерството на отбраната, съобщава за два случая, при които телата на мъртвите са намерени в старчески домове.

Миналата седмица стана известно, че ситуацията в старческите домове в Испания е критична - за сто дни загинаха около сто възрастни хора, прокуратурата започна проверка, военните от спешното отделение спешно дезинфекцират сградите.

Както каза в понеделник началникът на генералния щаб Мигел Виляроя, дезинфекция вече е извършена в 73 старчески домове в Испания, от които 14 в Мадрид.

Дезинфекция на резиденции за възрастни хора, пристанища, летища, правителствени агенции, някои улици и площади в различни региони на Испания се извършва от 2,8 хиляди военни служители от отдела за спешни случаи.

По отношение на броя на жертвите и откритите случаи на зараза Испания е на второ място в Европа след Италия. Към 23 март са регистрирани 33 089 случая на инфекция, от които 2182 души са загинали, 2355 са в тежко състояние, 3355 (10%) са се възстановили. Така 27,5 хиляди случаи на инфекция остават активни.