Кмет на град в южно Мексико беше убит по време на пътуване до местно село и започна разследване на „убийство, при утежнени обстоятелства“. Това съобщиха местните власти в събота.

Убийството на Акасио Флорес, кмет на Малиналтепек, идва няколко дни след това на друг избран служител от щата Гереро, Салвадор Вилалба Флорес, наскоро избран по време на общите избори на 2 юни, пише БГНЕС.

Тялото на Акасио Флорес е намерено простреляно в главата на задната седалка на микробус в Малиналтепек, ден след като е бил задържан в местно село, съобщи за АФП правозащитник, участвал в преговорите за освобождаването му.

Прокуратурата на Гереро обяви започването на разследване за "убийство при утежняващи обстоятелства". Една от следите в разследването сочи към възможен спор за собственост на земя.

По данни на неправителствената организация Data Civica около тридесет избрани представители или кандидати в местните избори са били убити по време на кампанията за изборите на 2 юни, най-големите в историята, които доведоха до президентския пост Клаудия Шейнбаум, кандидат на управляващата левица.

През 2023 г. в щата Гереро са били убити 1890 души, главно в резултат на насилие и уреждане на сметки от страна на престъпни организации.