Едно от най-ужасните убийства в САЩ завършва с екзекуция, първата за жена в САЩ през последните 70 дни. Както БЛИЦ писа заради нечовешкото престъпление, извършено през 2004 година, Лиза Монтгомъри бе осъдена на смърт, а датата на екзекуцията вече е известна – 8 декември. Тогава убийцата на бременна жена в осмия месец в Мисури ще получи смъртоносна инжекция.

Преди 16 години историята на 23-годишната Боби Джо Стинет потресе цяла Америка. Заедно с мъжа си те очаквали бебе и се издържали от даването на териери под наем.

Бъдещата майка събирала клиенти по мрежата и така попаднала на 36-годишната Монтгомъри, която освен това й се представила като бременна. Двете си чатили известно време, ходели заедно на кучешка изложба, а на 16 декември 2004 Боби я поканила да види нови малки кученца.

Дали убийцата е взела решение за престъплението още преди да пристъпи прага или нещо в поведението на Боби я е проковирало, така и не става ясно. Но доказателствата са ясни – Монтгомъри изтръгва кабела на домашния телефон, връзва с него устата на бъдещата майка, взима кухненски нож, разрязва корема, скъсва пъпната връв и изважда бебето, а после удушава майка му.

Зловещото убийство е разкрито първо от майката на жертвата. Няколко часа по-късно тя пристига в дома обезпокоена, че не може да се свърже с дъщеря си. Влизайки в къщата и виждайки мъртвата си дъщеря, обляна в кръв и изкормена, припада. По-късно се съвзема и вика полицията.

Първоначално органите на реда се насочват към друг съмнителен клиент,  задържат го, но бързо разбират, че са на грешна следа. В Мисури стотици доброволци се включват в издирването на бебето, проверяват сметищата, всички кофи за боклук, сиропиталищата. Докато ровят в компютъра на мъртвата, се натъкват на кореспонденцията с другата бременна жена, откриват адреса й, но никой не им отваря.

Разбиват входната врата и остават шокирани от видяното: Лиза Монтгомъри седяла невъзмутимо на дивана, гледала новините за убийството и люлеела в ръцете си бебе. Обяснила на полицаите, че го е родила преди дни и го гледала сама, затова не можела да го остави, за да отвори вратата.

Полицаите преровили всички болници, но така и не открили името нито на майката, нито на детето. Задържали я, направили и ДНК- тест на бебето. Както се очаквало, то не било нейно, а на убитата майка.

В рамките на шумния процес, станали ясни и зловещите причини, превърнали Монтгомъри в чудовище.  Докато е била малка, баща й редовно я изнасилвал в продължение на години. Тормозът я превърнал в алкохоличка още на 14 години.

Вместо да й помогне, майка й я заплашвала с пистолет всеки път когато пипнела бутилката. За да се махне от семейството си, Монтгомъри се омъжила, но попаднала отново на човек, който я пребива. Родила му две деца, но решила да избяга от побоите. Следва нов брак, пак с побои, с нови две деца и бягство.

Вкопчила се отново в алкохолизма. В една от пиянските си вечери, тя ударила лошо главата си. В хода на разследването медиците доказват, че това е моментът, в който тя е увредила тази част от мозъка си, който отговаря за агресията.

Също така те установяват, че заради психическото й разстройство, тя е изпаднала в състояние, в което е уверена, че е бременна с всички външни признаци на това. Самата тя твърди, че престъплението е извършено от брат й, но после се оказва, че той има сигурно алиби.  

Така, на 26 октомври 2007 съдия осъжда Монтгомъри на смърт. Въпреки това обаче на няколко път адвоката й иска облекчаване на присъдата заради биполярното й разстойство. Това обаче не се случва и в началото на декември зловещата убийца ще бъде умъртвена с инжекция в затвора в Тере Хоут в щата Индиана.

За щастие, бебето Виктория, което започна живота си толкова зловещо, вече се е превърнало в 16-годишна девойка, която с баща си отдавна се преместили в друг щат и се опитват да гонят от мислите си смъртоносната случка. Все още не е ясно и дали ще присъстват на екзекуцията.