Планът за действия, по-конкретно секторният план за сътрудничество с България, определен от двете страни, трябва да се приеме по време на втората междуправителствена конференция. Тя трябва да се състои следващата седмица или по-рано, за което трябва да се разберат министрите на външните работи Буяр Османи и Екатерина Захариева.


Това ще помогне за създаването на цялостна обстановка за решаване на другите отворени въпроси, които, вярвам, че можем да решим час по-скоро. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Той каза, че разчита двамата министри да договорят провеждането на междуправителствената конференция, тъй като няма спорни въпроси около плана за действие за сътрудничество.

Заев заяви, че очаква след това предложенията да бъдат приети от правителствата и да започне ефикасното прилагане на поетите ангажименти, защото те са от полза за македонския и за българския народи, за Северна Македония и България и ще бъдат полезни при създаването на общата среда за решаване на други отворени въпроси.

Премиерът уточни, че планът за действие е определен на секторно ниво, отделно от работата на комисията по въпросите на историята и образованието, както и от политическите теми, по които разговарят Скопие и София.

Планът за действие или секторният план трябва да бъде утвърден от междуправителствената конференция, ръководена от двамата външни министри Захариева и Османи, след което ще бъде приет с протокол от правителствата и веднага ще започне неговото изпълнение.