Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров публикува видео, което свидетелства за използването от украинските военни на забранени в света боеприпаси с бял фосфор в близост до населени места.

 „Украинските националисти и бандеровци вече преминават всички допустими граници. Според експерти близо до едно от украинските населени места въоръжените сили на Украйна са използвали боеприпаси с бял фосфор. Поради високата токсичност и смъртност на това вещество, употребата му е забранена в световен мащаб.

Този случай ясно показва по чия заповед действат въоръжените сили на Украйна, излагайки собствените си граждани на смъртна опасност. Не бих се учудил, ако обвинят Русия за използването на запалителни боеприпаси, въпреки факта, че ние си вършим добре работата без тях. След публикуването на данни за американски биологични лаборатории в Украйна и изявлението на президента на САЩ Джо Байдън за вероятността Русия да използва химическо оръжие, очаквахме подобна провокация.⠀

Но всяка лъжа е обречена на унищожение и е близо часът, когато ще разобличим тези престъпници и ще ги призовем към отговорност!”

Белият фосфор се използва за създаването на прикриващи димни завеси и сигнализация за настъпващите части по време на операции. Ползването му срещу войници и райони с цивилни обаче е забранено, тъй като фосфорът причинява много тежки изгаряния, които може да бъдат опасни.

Международното хуманитарно право настоява, че белият фосфор не бива да бъде ползван в населени места и срещу живи цели.

Американските военни използваха боеприпаси с бял фосфор в срещу позиции на "Ислямска държава" в Ирак, което беше документирано от "Вашингтон поуст".