Руски ракетен удар е поразил оживен търговски център в град Кременчук в централната част на Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

Той каза, че в момента на атаката в търговския център е имало повече от 1000 души, но не даде подробности за броя на жертвите.

"Невъзможно е дори да си представим броя на жертвите. Безполезно е да се надяваме на почтеност и човечност от Русия", написа Зеленски в "Телеграм".

Кметът на града Виталий Мелецки каза, че в резултат на удара има жертви и ранени, но не посочи техния брой, съобщава БТА.

Заместник-началникът на канцеларията на Зеленски Кирило Тимошенко каза, че най-малко двама души са загинали и 20 са били ранени при руския ракетен удар. Той добави, че девет от ранените са в тежко състояние.

Първите разпространени снимки и кадри показват, че ударите са предизвикали мащабен пожар в сградата.

Площта на пожара е над 10 хиляди кв. м, съобщават от държавната служба по извънредни ситуации на Украйна.

На място работят десетки пожарникари, натам пътуват противопожарен влак и спасители от съседните райони.

Управителят на Полтавска област Дмитрий Лунин нарече ударите "престъпление срещу човечеството" и "циничен акт на терор срещу мирното население".

Кременчук е промишлен град с население от около 217 000 жители преди войната. Там се намира най-голямата петролна рафинерия в Украйна.