Петима бойни командири, разменени на 21 септември, няма да се върнат в Украйна до края на войната.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение.

„В допълнение към 200 войници, върнахме още петима бойни командири, за които трябваше да се бием най-много, най-дълго, най-тежко. Те бяха заплашени с най-голяма жестокост. Петима супергерои“, каза Зеленски.

Става въпрос за:

Денис "Редис" Прокопенко, командир на "Азов";

Святослав "Калина" Пономар, заместник-командир на "Азов";

Олег Хоменко, старши офицер на "Азов";

Сергей "Волин" Волински, командир на 36-та бригада морска пехота;

Денис Шлеге, командир на 12-та бригада на Новосибирския държавен университет.

„В замяна на тях ние предадохме 55 от онези, които не заслужават нито съжаление, нито съчувствие, нито каквито и да било думи.

Тези, които воюваха срещу Украйна. И тези, които предадоха Украйна. Тези, които определено не ни трябват“, каза Зеленски.

Президентът каза още, че Украйна се е договорила с Турция освободените командири да бъдат под личната защита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до края на войната.

„Говорих за това с президента Ердоган, че нашите петима командири, които се освобождават от плен, ще бъдат в пълна безопасност, в комфортни условия и под личното покровителство на президента на Турция. За момента до края на войната Но ние ще предоставим на семействата им възможност да ги видят“, подчерта Зеленски.

Както писа УНИАН, в сряда, 21 септември, 215 души бяха върнати от руски плен. От канцеларията на президента съобщиха, че 200 защитници на Украйна са били обменени за народен депутат, един от лидерите на Опозиционната платформа за живот и кум на руския президент Владимир Путин Виктор Медведчук.

Също така от руски плен бяха освободени 10 чуждестранни войници, служили във въоръжените сили на Украйна. Отбелязва се, че е било възможно да бъдат върнати „осъдените“ на смърт в т. нар. „ДНР“.

Освен това бяха освободени петима командири (Азов - Денис "Редис" Прокопенко, Святослав "Калина" Пономар, Олег Хоменко, 36-та бригада - Сергей "Волина" Волински, 12-та бригада на Новосибирския държавен университет - Денис Шлега).

Както отбеляза във видеопосланието си президентът на Украйна Володимир Зеленски, сред разменените има и оцелели след терористичната атака, организирана от руснаците в колонията в окупираната Оленевка в Донбас.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук