Беконът е най-вкусният месен продукт. Той има цяла армия фенове в цял свят, пише profit.bg.

Дори и истинските му ценители обаче не подозират за наличието на няколко забавни факта за него. Днес ще поговорим именно за тях.

1. Най-старият месен продукт

Беконът е един от най-старите обработени месни продукти. Китайците първи са приготвяли солени свински гърди – това се случва преди повече от 3000 години.

2. Petaso

Когато си в Рим, прави като римляните. Беконът на римляните има своя история и специфика на приготовление. И днес се нарича „петасо“.

3. bak -> bakko -> bacoun

Думата „бекон“ произлиза от германския корен bak, който обозначава задната част на гърба на свинята. Старогерманското bakko по-късно се превръща във френската дума bacco, което на свой ред англичаните адаптират като bacoun, обозначаващо всяко ястие със свинско месо.

4. Фабрика Wiltshire Cure

Беконът първоначално се приготвял от фермери и месари за местните общини. През 18 в. човек на име Джон Харис открива първия завод за преработка на бекон. Харис разработва специална методика за осоляване - Wiltshire Cure. Тя се използва и днес.

5. American Fat Salvage Committee

По време на Втората световна война правителството на САЩ призовало гражданите да пожертват излишния си „бекон“ за армията. За целта е създаден комитет, наречен American Fat Salvage Committee. Свинската мас била използвана за производството на глицерин, който на свой ред намирал приложение в създаването на бомби.

6/. 9-те заповеди на бекона

Тези от вас, които боготворят бекона, ще проявят интерес към следното. Съществува Обединена църква на Бекона. Тя е основана в Лас Вегас и членовете й наброяват около 13 000.

Те дори провеждат сватбени церемонии, събират пари за благотворителност и имат собствени 9 закона на бекона.

7. Camp Bacon

Вероятно религия, свързана с бекона, ви звучи странно. Защо да не посетите обаче лагера на бекона? Всяка година в щата Мичиган се провежда „Лагер на бекона“, който предлага на посетителите широк спектър от мероприятия, свързани с него – лекции, кулинарни курсове, дегустации и др.

8. Приложение Wake Up & Smell the Bacon

Има хора, които биха искали да се събуждат от вълнуващия аромат на бекона. Оказва се, че за целта съществува специално устройство на марката Oscar Mayer. То се свързва с iPhone.

9. Приложение Sizzl

Преди време Oscar Mayer предложи друго приложение, което помага на „истинските почитатели на бекона... да се откриват един друг и да организират среща на единомишлениците“.

10. Беконозависимост

Много хора не могат да си представят утрото без яйца с няколко резена бекон. Оказва се, че има научно обяснение. Учените са установили, че някои хранителни продукти провокират известна зависимост. Беконът е сред тях.

11. Одеколон bacōn

Вълнуващ аромат, който се оказва, че може да заинтригува всеки почитател на бекона.

12. Чревоугодие, което побеждава похотта

В националната анкета Maple Leaf от 2010 г. над 40% от канадците избират бекона пред секса.

13. Антоний Великий

Беконът си има свой покровител. Това е Св. Антоний Великий. Технически той е покровител на свинете и другите животни.

14. Месото за вегетарианците

Някои наричат бекона „месо за вегетарианци“. Съблазнителността му е толкова силна, че често хора, които не са консумирали отдавна месо, именно с него съгрешават.

15. Първият на Луната

Разбира се, не само той. Историята е запомнила и няколко други храни, сред които кайсии, бисквити, напитка от ананас и грейпфрут и кафе.