Прави се лесно, яде се бързо – какво по-хубаво от това?! Затова ви предлагаме да си я направите – локумена баклава, чиято рецепта е любима на мнозина. И има защо!

Взимаме един пакет кори за баница – фини, а за намазване ни трябват четири яйца, чаша захар, половин чаша олио, един бакпулвер, шест лъжици брашно, две ванилии, три лъжици вода, две кутии обикновен локум, пише zajenata.bg.


Локумена баклава с вкус за чудо и приказ

Сиропът правим от една чаша захар, чаша и половина вода и портокалова кора.

Приготвяме сместта с продуктите, които сме изброили по-горе и после намазваме с тази смес всяка от корите – слагаме по две лъжици на кора.


Локумите пък нарязваме на по-малки парченца и ги нареждаме по десет броя горе-долу на по-тясната страна на кората. След това навиваме във формата на пуричка.

Взимаме една тавичка и я намазняваме с олио, а после нареждаме там пуричките една до друга. Отгоре ги намазваме с олио, с помощта на четчица и го поставяме във фурната за около десетина минути, за да се изпекат. Темптературата трябва да бъде не по-малко от 200 градуса.

След като локумената баклава стане готова, я изваждаме и оставяме да се охлади, а чак тогава я нарязваме на парченца и си я консумираме сладко-сладко.

Съветваме ви да не се колебаете, а да си направите по-бързичко тази разкошна локумена баклава, защото определено ще останете приятно изненадани от нея и вкуса й. Става дори по-лекичка от традиционната и наистина много апетитна.

Пожелаваме ви на всички добър апетит и до новите ни срещи с любими и вкусни рецепти!