Необходими продукти:

1 глава лук 1/2 средно голяма тиква 3 ч.ч. ориз 7 ч.ч. зеленчуков бульон (домашно приготвен от чушка, целина, морков, лук, дафинов лист, зехтин и сол и после прецеден) 2 ч.ч. бяло вино (съотношението течност към ориз е 3:1) сол, пипер

Начин на приготвяне:

Тиквата се сварява до пълна готовност, изцежда се от водата и се пасира. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтин. Към него се прибавя оризът и се задушава, докато стане прозрачен. Прибавя се тиквата, като постоянно се бърка, докато оризът поеме водата от нея, след което постепенно се прибавят бульонът и виното, отново с постоянно бъркане, докато оризът поеме цялата предвидена течност.

Дърпа се от котлона, когато е останала малко течност и е малко сочен, защото оризът продължава да поема вода и след дърпането от котлона. Сервира се в малки купички и се яде леко изстинал.