Как да изберете най-свежите и пресни плодове? Ето няколко практични съвета, които трябва да имате предвид при купуването на плодове:

Диня: Динята трябва да е тежка, а кората й да е огледална и лъскава. Кората на динята не трябва да е жълта. Пожълтялата диня е била оставена на слънце твърде дълго и е на път да изгние.

Череши

Пъпеш: Подобно на динята, пъпешът трябва да е тежък, когато се вземе и кожата му трябва да е лъскава. За разлика от динята, пъпешът става по-тежък и по-вкусен с напредване на възрастта.

Грозде: Гроздовата дръжка трябва да е зелена. Бялото грозде трябва да е леко жълтеникаво, а черното грозде да е катранено черно. Ако гроздовото стъбло, което купувате, не е зелено, значи не е прясно.

Дюля: Дюлята трябва да е ярко жълта и да излъчва своя аромат. Можете също така да изберете дюля, като я помиришете.

Круша: Най-добрата круша е твърда и има пълен жълт цвят.

Ягода: Най-качествената ягода е тази с гладък вид. Трябва да се консумират узрели ягоди. Неузрелите ягоди имат слаб вкус и са твърди. Най-добра е ягодата, престояла за малко на слънце.

Праскова: При избора на праскови е необходимо да се обърне внимание на теглото на плода. Дори да е малък, ако е тежък, това е знак, че плодът е сочен и узрял. Освен това добрите праскови имат затворена уста. Ако костилката лесно се отделя от прасковата, когато я приберете у дома, значи сте направили правилния избор.

По същия начин, най-добрата кайсия е тази, която е твърда, червена на цвят и тежка.

Сливи

Слива: Твърдите сливи са висококачествени и вкусни. Качествената слива трябва да се напука като диня, когато я пуснете отгоре надолу.

Череши: Когато избирате череши, гледайте да нямат пукнатини. Напуканите череши са загубили водата си. За по-дълъг живот е важно черешата да е без пукнатини.


Портокали и лимони: Те трябва да са с по-тънка кора.