Pizza Margherita е кръстена с това име през 1889 г. в Неапол от пекаря Рафаеле Еспозито в чест на кралица Маргарита Савойска. Зеленият босилек, бялата моцарела и червеният доматен сос символизират италианския трикольор. Тази рецепта, както и още много други, ще намерите в книгата на Ивелина Иванова, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 6 порции

за тестото:
4 ч. ч. брашно
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. смляна морска сол
1 с. л. зехтин екстра върджин
за гарниране:
6 с. л. зехтин
1½ ч. ч. консервирани домати „Рома”, нарязани
½ ч. л. сол
2 скилидки чесън, нарязани на фини резени
1 ч. л. сушен риган
400 гр. моцарела, нарязана на тънки резени
18 листа босилек

Начин на приготвяне
1.  
За тестото брашното се пресява и се смесва с маята и солта. Прави се кладенче и в него се сипват 350 мл хладка вода и зехтина. Омесва се меко тесто. Ако има нужда, се добавя още малко вода или брашно. Меси се, докато престане да лепне. Слага се в купа, намазана със зехтин, да втаса на стайна температура за около 1 час или докато се удвои обемът.

2. Фурната се загрява предварително до 300˚ С. Пицата става най-вкусна, ако се изпече върху керамична плоча, например голям сач или плитка тава. Сачът или плитката тава се поставя в студената фурна, за да се загрее постепенно до 300° С.

3. Тестото се разделя на шест и се оформя на топки върху леко набрашнен плот. Оставят се да починат 15 мин., за да се отпуснат. С ръце или с точилка се разплескват на кръгове с диаметър 25 см. Слагат се върху добре набрашнена кухненска дъска.

4. Всяка от основите се намазва с по 1 с. л. зехтин, разпределя се по 1/6 от доматите, поръсват се с чесъна, ригана и малко сол. Отгоре се слага моцарела и по 3 листа босилек.

5. Пиците се пекат една по една, като се слагат върху нагорещения набрашнен сач. Пекат се за 5-6 мин., докато хванат хрупкава коричка и сиренето се разтопи.