Парадоксално, но факт: ново проучване показва, че богатата на протеин закуска може да ви помогне не само да отслабнете, но и успешно да управлявате симптомите на диабет тип 2, пише gotvach.bg.
<div>Авторите на изследването твърдят, че суроватъчният протеин, съдържащ се в прясното мляко, киселото мляко и сиренето е най-доброто средство, което може да ни накара да се чувстваме сити, без да преяждаме. Точно и това помага да се свалят излишните килограми.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Така че хапването на храни, съдържащи такива протеини, за закуска е много по-удачно от консумацията на такива, които съдържат протеини от друг източник като яйца или риба тон. Суроватъчният протеин, който може да бъде намерен дори и на прах, също е добър вариант за сваляне на излишни килограми в сравнение с яденето на богата на въглехидрати закуска.<br /> <br /> <strong>И това е интересно: <span style="color: rgb(51, 153, 102);"><u><a href="https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/1865-zlatno-mlqko-za-tonus-vseki-den" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);">Златно мляко за тонус всеки ден - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to</span></a></u></span></strong><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong><br type="_moz" /> </strong></span></div> <div>&nbsp;</div> <div>Той помага и за поддържането на нормални нива на кръвната захар, което именно е неговата голяма полза за страдащите от диабет. С течение на времето високите нива на кръвната захар може да доведат до проблеми със сърцето, увреждане на органи, по-бавно зарастване на рани, ампутации и слепота.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Закуската с високо калоричен протеин, обядът и дори малката вечеря е доказано успешна стратегия за загуба на тегло при хора с наднормено тегло и диабет тип 2, казва главният автор на изследването &ndash; д-р Даниела Якубович, която е професор по медицина в университета в Тел Авив.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Въпреки това ползите от високо протеинова закуска зависят от източника и качеството на протеина. Суроватъчният протеин на прах, който е естествен продукт от млякото, правен по време на процеса на създаване на сирене, кара хората да се чувстват по-сити, споделя още тя.</div> <div>&nbsp;</div> <div>В изследването, чиято цел е била да установи влиянието на суроватъчния протеин върху хората с диабет тип 2, са участвали 48 диабетици с наднормено тегло. Средната възраст на участниците била 59 години. Хората били разделени на три групи, като всяка била подложена на различни по вид диети, но приеманите продукти имали едно и също количество калории.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Проучването продължило 23 месеца, като през това време хората трябвало да спазват определения им режим. Оказало се, че хората от групата, която приемала суроватъчен протеин, загубили средно по 8 килограма от теглото си за 12 седмици.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Хората, хранещи се за закуска със суроватъчен протеин, се чувствали по-малко гладни и по-сити през целия ден, отколкото тези, които ядели други протеини или въглехидрати.</div> <div>&nbsp;</div> <div>Те имали и по-малко колебания в нивата на кръвната захар в сравнение с останалите, които се подложили на другите две диети. Още повече &ndash; техният гликиран хемоглобин намалял повече от два пъти в сравнение с този на другите участници в изследването.</div> <div>&nbsp;</div> &nbsp;