Този лесен борш е традиционен за националната кухня на Литва, където се нарича „шалтибарщай“, пише Elle.

Необходими продукти

1 глава червено цвекло

1 с. л. оцет

1 краставица

4 яйца (твърдо сварени)

зелен лук

1 кофичка кисело мляко

сол


Начин на приготвяне

Обелете цвеклото и го сварете, докато омекне, в подсолена и подкислена с оцет вода. Запазете водата от варенето. Изчакайте цвеклото да се охлади и го настържете. Нарежете краставицата и перата на зеления лук на дребно. Залейте ги с бульон, получен от смесването на киселото мляко и водата от цвеклото.

Посолете на вкус и оставете в хладилника за час. Нарежете яйцата на половинки – по една за всяка порция, и гарнирайте с тях при сервиране.