Сред нас има много хора, които умират за него и не си представляват живота без шоколад. Този деликатес се превръща в истински наркотик, от който е много трудно да се откажеш, пише zajenata.bg.

След всяко изядено блокче, някои се притесняват за това, което са направили ... За щастие, учените всяка година намират все повече и повече доказателства, че този продукт е полезен.

Този път изследователите от Университета в Мейн анализираха ефекта на шоколада върху човешките когнитивни функции - и откриха, че тази сладост ни прави по-умни!

Изследването обхваща 968 души на възраст от 23 до 98 години. Частта от групата, която консумира повече шоколад, е развила по-добре визуалната си памет, способността да запомня информация, абстрактното мислене и внимание. Също така шоколадът предотвратява ранното стареене на мозъка и появата на деменция.

Според учените, това е добра новина, защото шоколада съдържа флавоноиди - съединения, които подобряват притока на кръв към мозъка, както и кофеин, което увеличава нивото на концентрация. Те се намират в големи количества в тъмният шоколад, а в млечния и белия са няколко пъти по-малко.

Същите флавоноиди предпазват кожата от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, така че яжте парче шоколад преди да излезете сред природата - това е всичко.

Интересното е, че изследователите във Финландия установиха, че потреблението на шоколад намалява риска от инсулт с около 17%. Това се дължи на неговото положително въздействие върху цялата кръвоносна система, като тъмният шоколад връща еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява прилепването на левкоцити към стените им, намалява и вероятността от запушване на артериите.

 Плочките от шоколад съдържат почти 70% от дневната норма на желязо, поради което се препоръчват за анемия и големи кръвни загуби. В него можете да намерите още калий, селен и цинк.

И как да не споменем най-известния и вероятно най-приятния факт за шоколада: подобрява настроението. Грубо казано, това ви прави щастливи, благодарение на фенилетиламина - това вещество провокира производството на ендорфини, а състояние може да се сравни с влюбването. Може би в Япония на деня на Свети Валентин не случайно раздават шоколад.

Интересното е, че горчивият шоколад насърчава изгарянето на мазнини и се препоръчва малко парче да се вземе 20 минути преди хранене на тези, които се борят с наднорменото тегло - предпазва от преяждане.

Няма нищо по-вкусно от шоколад, приготвен ръчно. Избрахме за Вас рецепта за природен продукт, който ще бъде по-добър от купешкия

Шоколад от какао на прах

Ще ви трябва:

  • 5 супени лъжици какао
  • 70 г какаово масло
  • 2 супени лъжици мед
  • Ядки и стафиди (по избор)

Нуждаете се от натурално какао на прах - горчиво и тъмно. Ако искате да получите млечен шоколад, а не горчив, добавете малко мляко на прах. Вместо какаово масло, можете да използвате крем (50 гр.), Но е по-добре да не го заменяте

Разтопете маслото на водна баня и добавете какаото, меда и маслото към него. Разбъркайте добре, изсипете добавките (ядки или стафиди) и ги загрейте. След това излейте във форми, охладете и  поставете в хладилника за няколко часа, докато се втвърди напълно.

Не забравяйте, че най-много ползи ще има в шоколада с висок процент на какао. Това е черният шоколад.

 Споделете тази научна статия с приятелите си и я маркирайте с парче шоколад!