Ох, че вкусно и сочно! Тези кюфтенца с плънка на пара ще пробудят лакомията ви
800 гр. телешка кайма
150 мл. прясно мляко
200 гр ръжен хляб
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки пресован чесън
1 ч. л. риган
1 яйце
1 връзка магданоз, нарязан на ситно
3 сварени яйца
1 с. л. меко масло
3 с. л. пълнозърнесто брашно
за гарнитура:
3 картофа, обелени и нарязани на резени
3 моркова, обелени и нарязани на пръчици
1 ч. ч. карфиол
1 ч. л. нарязан джоджен
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Приготвя се плънката, като сварените яйца се нарязват на ситно и се объркват с нарязания магданоз и маслото. Плънката се слага в хладилника.
2. Кората на хляба се изрязва и средата се накисва в млякото за 2-3 мин. Каймата се омесва с изстисканата хлебна среда, яйцето, лука, чесъна и ригана. Подправя се със сол и пипер.
3. От каймата се правят кюфтета, които се пълнят с по лъжичка от охладената плънка. Овалват се в брашното и се слагат в кошничка за варене на пара или в гевгир над вряща вода. Кюфтетата се варят на пара 20 мин.
4. В друг съд едновременно се слагат да се варят на пара и зеленчуците за около 15 мин., леко посолени и поръсени с джоджен. Поднасят се с лимонов сок.
Съвет:
Ако имате уред за варене на пара, сложете кюфтетата на първия ред, а картофите и морковите на втория. Варете на пара 15 мин. Сложете цветното зеле и ментата и варете още 10 мин.
Последвайте ни
0 Коментара: