Официалната история на холандското кюфте започва от известния поет и драматург Бредеро около 1615 г., когато той описва една красива фрикадела като вкусна топка от кълцано месо. В Холандия фрикаделите са много характерни за ежедневното меню на средната класа. Рецептата е на нашия приятел, холандския готвач Боб ван де Сандер пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

1 яйце
50 мл. прясно мляко
100 гр. хлебни трохи
 индийско орехче
 смлян карамфил
500 гр. смляно говеждо или телешко месо
50 гр. лук, нарязан на ситно
50 гр. праз лук, нарязан на ситно
4 с. л. разтопено масло
1 с. л. доматено пюре
10 гр. мащерка
 сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. 
Трохите се накисват в млякото и се изстискват добре. Разбъркват се с яйцето и се добавят карамфилът, индийското орехче, сол и пипер на вкус.

2. Полученият микс се омесва със смляното месо, лука и праза. С влажни ръце се оформят еднакви едри кюфтета.

3. Маслото се загрява в тиган на умерен до силен огън, докато пяната изчезне. Кюфтетата се изпържват от едната страна до златисто, после се обръщат и температурата се намалява. Оставят се да се позлатят равномерно.

4. Тиганът се похлупва и кюфтета се готвят на бавен огън около 20 мин., като на десетата минута се обръщат. Готовите кюфтета се изваждат от тигана и се запазват топли.

5. В мазнината от пърженето на кюфтетата се сипва доматеното пюре и се разбърква внимателно 1 мин., след което се налива 1 ч. ч. гореща вода. Оставя се да заври, намалява се огънят и се разбърква често около 15 мин. Подправя се с мащерката, сол и пипер на вкус. Кюфтета се пускат в соса и се оставят да къкрят 5 мин.  Често се поднасят с картофено пюре с червено зеле.