Чудесно е, че хрупкавостта на тиквичките може да се постигне не само с пържене, но и с печене във фурна и с минимално количество мазнина, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 2-3 порции
3тиквички
4 с. л. натурално царевично нишесте
½ ч. ч. прясно смляна галета
2 с. л. зехтин
за сос айоли:
1 голям жълтък
1 ч. л. дижонска горчица
400 мл. олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 с. л. лимонов сок
1 скилидка чесън
 черен пипер
2 с. л. копър, ситно нарязан

Начин на приготвяне
1.
Тиквичките се нарязват на филии с дебелина 1 см и след това на пръчици. Слагат се за 20 мин. в купа с вода, лед и 1 с. л. морска сол.
2. Фурната се загрява на 220° С. Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода.
3. Тиквичките се подсушават добре с кухненска хартия. Всяка пръчица се топва в разтвореното нишесте, отцежда се и се овалва в галетата. Слагат се върху силиконово килимче, върху хартия за печене или в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със зехтина. Пекат се около 20 мин. или докато добре се зачервят.
4. За соса жълтъкът се разбърква с горчицата. При непрекъснато разбиване с миксер олиото се сипва на много тънка струя към жълтъка. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя лъжица лимонов сок и се продължава с олиото. Накрая се слага чесънът, счукан с 2-3 щипки морска сол. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер и копър.
5. Тиквичките се поднасят горещи с чесновия сос.