Какво мислите, коя страна може да се нарече родина на омлет? Знаем, че може да изглежда странно, защото всеки знае, че това е Франция. Но яйцата са варени много преди французите. Например, в древен Рим са смесвали яйцата с мляко. Е, ако погледнете толкова внимателно всички известни ястия, вариациите на тяхната подготовка може да бъде намерена дори сред скалните картини. Но по-модерната версия на омлет наистина идва от Франция, пише zajenata.bg.

омлет рецепти

 Това е първото ястие, което всеки един, уважаващ себе си човек, трябва да се научи да готви. Разбийте яйцата само с вилица и запържете - само в тиган с дебело дъно и само в олио. И без добавки. Така изглежда оригиналният омлет. Но ние не сме французи. На нас е позволено да разбиваме с миксер, да добавяме любимите си подправки и пълнеж

омлет в детската градина

Златистата кора и въздухът са двете основни характеристики, с които се свързва омлета.

Ето и как да ви се получи точно така

съставки:

  • 4 яйца
  • 150 ml мляко
  • 20 г масло
  • 1 ч.л. растително олио
  • сол

Изглежда, че имаме обичайните съставки. Това е вярно, но тайната е в друго: разбъркайте яйцата. След това добавете млякото и солта, разбъркайте отново. Вземете съда за готвене, намаслете го с растително масло, изсипете разбърканата маса и го изпратете във фурната за 20 минути, за да се изпечете на 250 ° С. Забележете ли златистата коричка смело извадете омлета от фурната. 

С шунка и сирене

омлет със шунка и сирене

съставки:

  • 2 яйца
  • 2-3 супени лъжици мляко
  • 1-2 супени лъжици пшенично брашно
  • 75-100 грама твърдо сирене
  • 1 щипка сол
  • 15 g растително масло
  • 50-75 грама шунка
  • подправки на вкус

Загрейте млякото. Сложете яйцата в него и добавете солта. Постепенно изсипете брашното. Задръжте масата настрана за няколко минути. През това време, нарежете шунката на малки кубчета и рендосайте сиренето. Вземете тигана и загрейте хубаво растителното масло. После излейте сместа с яйцата. Изпечете омлетата от едната страна и го обърнете. Поръсете с настърганото сирене върху повърхността. Поставете нарязаната шунка на половината. Сега сгънете яйчената палачинка наполовина. Запържете я до златисто кафяво. Украсете завършената закуска с фино нарязани подправки.

С картофи

омлет с картофи

Тази необичайна комбинация от съставки в омлетата е много обичана в Испания. 

Съставките

  • 4 картофа
  • 4 яйца
  • зехтин
  • 1 лук
  • сол на вкус

Обелете картофите и ги нарежете на ленти. За да го изсушите ги поставете на хартиена кърпа само за няколко минути. Обелете лука и нарежете на тънки филийки. Загрейте зехтина в тиган и нарежете картофите и лука. Олиото трябва да покрива зеленчуците. Добавете картофи и изпържете, а след това изцедете излишното олио

Разбийте яйцата до гладка текстура. Добавете сместа към зеленчуците и разбъркайте всичко. Изпратете полуготовият омлет, за да се запържи в тигана.

С грис

 омлет

Този оригинален сладък омлет с грис е много популярен сред децата. Но възрастните също го харесват.

Съставките

  • 2 яйца
  • 100 ml мляко
  • 1 супена лъжица грис
  • 0,5 супена лъжица захар
  • 25 грама масло

Смесете яйцата. Не ги разклащайте. Поставете захарта, след това излейте млякото и отново разбъркайте. Изсипете гриса и разбъркайте с миксер. Когато маслото се стопи в тигана, изсипете сместа за омлета. Покрийте тигана с капак. 

С шунка и домати

омлет със шунка и домати

Съставките

  • 4 яйца
  • 2 супени лъжици мляко
  • 70-100 грама шунка
  • 1 домати
  • сол, пипер на вкус
  • 1-2 супени лъжици растително масло

Разбийте яйцата с миксер, добавете пипер и сол. Нарежете доматите на кубчета. Направете същото и с шунката. Изсипете около 2/3 от масата върху нагретия тиган. Печете, докато се захване горният слой. Сложете домати и шунка върху яйчената палачинка. Сега увийте палачинката на 3 направо в тигана. Плъзнете я в средата на тигана. Внимателно изсипете останалата яйцеобразна маса. Изчакайте 1 минута. Направете същата процедура. Ако харесвате твърдо сирене, можете да го добавите към пълнежа. Ще бъде още по-вкусно!

 

С кисели краставички и кренвирши

омлет с кисели краставички

Много сочен и вкусен омлет благодарение на доста неконвенционална съставка -  кисела краставичка.

Съставките

  • 4 яйца
  • 1,5 чаши мляко
  • 2 кисели краставички
  • 450 г кренвирши
  • подправки на вкус

Смесете млякото, яйцата и солта. Нарежете краставичките и кренвиршите на кубчета. Добавете нарязани продукти към яйчената маса и разбъркайте. Ситно накълцайте подправките. Разбъркайте отново и разклатете на тигана.