Чушките бюрек са от онези ястия, без които не може да мине менюто на нито едно заведение, предлагащо българска национална кухня. Дали чушките бюрек са предястие, или пък чушките бюрек са основно ястие не може да се каже еднозначно. Сигурно е обаче, че чушките бюрек са много вкусни и любими, а също и че са чудесна идея за мезе за всяка студена бира.

Рецептата за чушки бюрек, които в североизточна България се наричат пиперки бюрек е лесна и бърза за изпълнение, подходяща за бърза лятна вечеря.

Необходими продукти:

чушки 8 броя печени и обелени

яйца 4 броя

сирене 200 грама

чесън 2 скилидки

магданоз 1/4 връзка

брашно 50 грама

галета 50 грама

Първата стъпка от рецептата за чушки бюрек е подготовката на чушките. Добре е чушките да са предварително изпечени и обелени, както и напълно изстинали. Дали ще изпечете чушките на котлона, на барбекюто или на скара е въпрос на избор. Добре е да изберете чушки със среден размер, нито много малки, нито много големи, защото ако са много големи, то ще поемат много плънка. Обелените и почистени чушки оставете добре да се отцедят.Разбийте 3 от яйцата, натрошете сиренето, добавете нарязаните на ситно чесън и магданоз и разбъркайте добре.

С чаена лъжица напълнете подготвените чушки.Разбийте последното яйце. Оваляйте напълнените с плънка чушки първо в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в галета. В дълбок тиган налейте около ½ чаена чаша олио и след като се загрее добре олиото изпържете оваляните и напълнени чушки от двете страни, докато придобият златист цвят. Изпържените чушки бюрек поставете в чиния, която предварително сте заслали с домакинска хартия, за да се отцедите от излишната мазнина.