"Уникален вкус на масло и домашен уют!", така биват определяни кроасанчетата от всеки ценител на добрия вкус, пише готвач.бг.
Необходими Съставки

брашно - 620 г
прясно мляко - 350 мл
бакпулвер - 1 пакет
мая - 7 г суха
олио - 4 с.л.
яйца - 1 бр.
жълтъци - за намазване
масло - 250 г
сол
захар - 1 к.л.
сирене - може и сладко или шоколад за пълнеж

Начин на приготвяне

Изсипвате маята в топлото мляко със захарта и няколко лъжици брашно. Изсипвате в купа част от брашното, олиото, яйцето, бакпулвера, солта и след като маята шупне, добавяте и нея. 

Замесвате като постепенно добавяте брашно, докато получите меко и еластично тесто. Разделяте го на 8 еднакви топки без да чакате да втаса. Всяка от тях разточвате на кора с диаметър около 20 см. 

Върху всяка кора слагате нарязано на тънки листа масло. Върху него следващата кора, после масло и така докато разточите всички. Върху последната не слагате масло. Внимавайте да няма много масло близо до краищата, защото ще ви излезе при точенето и ще ви развали кората.

Разточвате всичко това на една голяма кръгла кора с дебелина около 7-8 мм. Когато е готова я разрязвате на 2, после на 4, после на 8, 16 - като пица. Колкото ви позволява кората. В края на всяко парче слагате шоколад, сирене или сладко и навивате отвън към средата.

Нареждате си кроасаните в тавичка, като оставете разстояние поне 2 пръста от кифла до кифла, защото бухват много. Оставете ги да втасат около 30 мин. в топло помещение. След което ги изпечете в загрята на 180 градуса фурна.