Супата е ястие, което предлага много ползи за здравето, а в същото време не отнема много време за приготвяне, нито изисква кой знае какви кулинарни умения, пише Труд бг.

Тя е идеалното хапване за студените есенни дни, в които искаме да си останем просто вкъщи на топло и да се насладим на вкусовете. 

1. Телешко варено  

Необходими продукти:

• Телешки гърди – 700 гр. 
• Олио – 5 с.л. 
• Картофи – 2 бр. големи или 3 бр. малки 
• Моркови – 3 бр. 
• Лук – 1 голяма глава 
• Целина – 1 стрък и 1 резен от корена 
• Домат – 1 малък 
• Черен пипер – 4-5 зърна 
• Девисил – 1 ч.л. сух/ 3-4 листа пресен 
• Сол 
• Пресен магданоз за поръсване

Телешките гърди се поставят в подходящ съд, заливат се с 6 чаши гореща вода и се посоляват. Вари се на слаб огън като периодично отстранявайте пяната, която се образува на повърхността.

Бульонът се прецежда, а месото се обезкостява и се нарязва на по - едри парчета.

Към горещия бульон прибавете нарязаните на едри кръгчета моркови и целината. 10 минути след като кипнат, се добавят и картофите, нарязани на едри кубчета, доматите, обелени и нарязани на четвъртинки и обезкостеното месо.

След като картофите са добре сварени, ястието се сваля от огъня, добавят се черен пипер и се посолява при нужда.

При сервиране телешкото варено се посипва със ситно нарязан магданоз.

 

2. Тиквена крем супа 

Необходими продукти:

• Тиква – 500 гр. 
• Морков – 2 бр. 
• Круша – 1 бр. 
• Лук – 1 глава
• Краве масло – 20 гр.
• Прясно мляко – 200 мл.
• Пресен джинджифил – 1 ч.л.
• Тиквени семки – 1 с.л. 
• Сол
• Черен пипер
• Червен пипер

На първо място трябва да сварите основните продукти. Нарежете и почистете тиквата, крушата, морковите и лука. Запържете лука, морковите и крушата, за да разгърнат ароматите си. След това добавете тиквата, залейте с вода като подправите с 1 ч.л. сол и варете до пълно омекване.

След като зеленчуците са сварени, ги пюрирайте с пасатор, заедно с маслото и млякото. Можете да направите това и с кухненски робот. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.

Направете джинджифила на паста чрез ситно ренде и добавете към тиквената супа. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифилът на топка.

При поднасяне на ястието поръсете с печени тиквени семки.

 

3. Патешка супа 

Необходими продукти:

• Патица – 1 бр. 
• Картофа – 2 бр. 
• Моркова – 2бр. 
• Пащърнак – 1 корен 
• Целина – 2 стебла 
• Домат -1 бр. 
• Дафинов лист – 2 бр. 
• Връзка девесил – ½ 
• Мащерка – 2 стръка 
• Сол 
• Черен пипер
• Кисело мляко – 100 гр.
• Жълтъци – 2 бр. 

Разфасовайте патицата на парчета и я сложете в тенджерата. Залейтея със студена вода и изчакайте да кипне. Отстранете образувалата се пяна на повърхността и добавете дафиновите листа, солта и черния пипер.

Гответе, докато месото започне да пада от костите. След това прецедете бульона и почистете месото от кожата и костите като го накъсвате на парченца.

Почистете картофите, морковите, пащърнака, целината и домата. Нарежете ги на кубчета и ги пуснете в бульона. Когато се сварят поръсете с девесил и мащерка и върнете месото. Гответе още около 5 минути.

Идва ред на застройката. Разбъркайте жълтъците с млякото и темперирайте с черпак от горещата супа. Изсипете застройката в тенджерата, подправете със смлян черен пипер и сол на вкус и гответе още около 5 минути.

Сервирайте с листенца девесил.

 

4. Шкембе чорба от калдница 

Необходими продукти:

• Гъби кладница – 500 гр.
• Краве масло – 60 гр.
• Прясно мляко – 1 ч. ч.  
• Брашно – 2 с. л.
• Червен пипер – 1 ч. л.

В началото на подготовката трябва да измиете хубаво гъбите и да ги отцедите от водата. Дебелата част на пънчетата се отстранява, защото е твърде жилава. В тенджерата загрявате 2/3 от маслото и лъжичка олио и добавяте гъбите. Разбърквайте, докато омекнат и пуснат соса си.

След това прибавете брашното и активно бъркайте, за да не стане на бучки. Изсипете две чаени чаши вода, отделеното прясно мляко и около 1 равна чаена лъжица сол. Оставете шкембе чорбата от гъби кладница да поври 10-15 минути и супата е готова.

Междувременно разтопете останалото масло в тиган и добавете червения пипер. Разбъркайте и свалете тигана бързо от огъня.  В противен случай има вероятност червеният пипер да загори и да стане неприятно горчив.

Преди да поднесете добавете от маслото с червен пипер към всяка купичка шкембе чорба от кладница.