Празникът Голяма Богородица обединява както католиците, така и православни християни. На този ден се почита Богородица – покровителка намайчинството и семейното огнище, припомня gotvach.bg.
По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие, и против болести и нещастия. Празникът е наричан още Успение Богородично, защото на днешният ден в Йерусалим умира Христовата майка. На този ден се приготвя специална трапеза, която включва задължително осветен хляб.

Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица. От плодовете трябва да присъстват динята игроздето. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари.

Ако правите курбан, той трябва да е агне. Идеята му е хората да бъдат омилостивени и да живеят в мир и разбирателство. След него се прави родова среща.
Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна.

От 15 август до 8 септември (Малка Богородица – чества рождението на Христовата майка) се забранява на жените да шият, плетат или тъкат, за да е здраво цялото семейство.

На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.

Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници и на много места се чества като патронен празник.

Рецепта за традиционна агнешка курбан чорба: 

Съставки:
агнешки гръб - 1 пак. ( кости )
агнешки комплект - 500 г
лук - 1 глава
целина - 100 г
моркови - 1 бр.
чесън - 1 скилидка
люти чушки - 1 бр. суха
ориз - 1/2 ч.ч
доматено пюре - 1 с.л
масло - 2 с.л краве
джоджен - 1 връзка
магданоз - 1/2 връзка
брашно - 1 с.л
яйца - 1 бр.
сол
черен пипер - на вкус

Приготвяне:
Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно. 

Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре. Запържват се за кратко.

Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари. 

Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар (пресечена застройка). Супата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер на вкус. 

Поръсва се със скълцаните пресен магданоз и джоджен и се поднася.