Приготвили сме ви най-доброто от най-добрите: вкусни понички без мая и сирене. Това тесто на външен вид и вкус напомня на тесто с мая, но се приготвя много по-бързо и лесно.
Изварата в поничките почти не се усеща, ако е приготвена правилно. Между другото, можете да използвате всякакъв вид извара. Трябва просто да е фина, но за всеки случай допълнително може да я претриете през сито.

Продукти:
250 гр. извара
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. сметана
1/2 ч.л. сода
1 чаша брашно
5 мл лимонов сок

Приготвяне:
Смесете изварата, сметаната, яйцата, солта и захарта. След това добавете пресятото брашно и содата, като последната угасите в лимоновия сок. Количеството брашно ще зависи от съдържанието на мазнини в изварата - нагодете го, така че да се замеси хубаво тесто. По желание може да претриете предварително изварата - така тестото ще стане още по-фино.

Разделете тестото на 12 топки, разплескайте леко, сложете плънка по желание - солена или сладка, след което оформете отново и изпържете поничките в голямо количество добре загрято растително масло. При пърженето тестото видимо нараства.


Източник: За жената