Вечеря за шампиони: Панирано пиле в сладко-кисел сос
Най-популярните ястия с този сос в различните региони на Китай са със свинско, скариди, пиле, свински ребърца и риба
Най-популярните ястия с този сос в различните региони на Китай са със свинско, скариди, пиле, свински ребърца и риба. Най-често той се състои от оризов оцет, кетчуп и захар.
Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ
Ето как да си приготвите всеизвестното пиле в сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
600 г пилешко филе
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сол
1 с.л. бяло вино
3 с.л. вода
1 ч.л. бял пипер (млян)
За панировката:
1 яйцe
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сол
10 г бакпулвер
60 г нишесте
50 мл вода (студена)
110 г брашно
3 с.л. олио
За соса:
8 с.л. кетчуп
4 с.л. оцет (оризов или ябълков)
4 с.л. захар
2 с.л. мед
1 ч.л. сол
4 с.л. вода
И още:
олио (за маслена баня)
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се разрязва по дължина на три ленти и след това всяка на кубчета с приблизителна големина 2 см. Слага се в купичка заедно с прахообразен чесън, сол, бял пипер, виното и водата, разбърква се и се покрива с опаковъчно фолио. Прибира се в хладилник за 1 час да се маринова.
През това време се приготвя панировката, като в друга купа се разбива яйцето със сол, чесън на прах и бакпулвера, добавя се нишестето и водата, разбърква се отново и накрая се прибавя и брашното. Бърка се до хомогенна гъста смес, след което се добавя олиото, отново се разбърква до получаване на гъста каша.
Подготвя се и сладко-киселия сос като в купа се смесват всички продукти и се оставя настрана.
Месото се изважда от хладилника, за това време трябва да е поело цялата течност. Слагат се парчетата в панировката и хубаво с ръце се размесва, така че всяко кубче месо да е покрито с панировка.
В дълбок тиган се загрява олио на котлона на най-висока степен за пържене на маслена баня. Мазнината трябва да е силно загрята, след което котлонът се намалява на средна температура и, с помощта на дървена клечка или шишче, се взимат късчетата месо и се пускат в тигана едно по едно, като се действа максимално бързо.
Когато всичките са сложени в тигана, се пържат 2 минути, като междувременно се обръщат. Трябва да получат бледожълт цвят, при което се изкарват, отцеждат се върху домакинска хартия, изчаква се 20 секунди.
Котлонът се загрява отново на максимум и се връщат отново в мазнината. Пържат се още 3 минути до получаване на златисто-кафяв цвят, изваждат се пак върху домакинска хартия.
Мазнината се отстранява от тигана и в него се слага подготвеният сос. Изчаква се 1 мин. да се поизпари течността и, след като започнат да се образуват мехурчета, се добавят в тигана и вече панираните късчета. Разбъркват се, така че да се покрият хубаво със соса, и се изваждат в чиния. Може да се поднесат с ориз.
Последвайте ни
0 Коментара: